Publicat: 5 decembrie 2013

Descoperire fara precedent legata de istoria Ierusalimului

lumina-ierusalimIn ciuda a peste 100 de ani de sapaturi arheologice facute in cetatea lui David din Ierusalim, cercetatorii nu au gasit nimic semnificativ din istoria Ierusalimului din secolul al II-lea i.Hr. Acum, o descoperire fara precedent releva o cladire din perioada Hasmoneana, impreuna cu peste 40 de monede de mare valoare istorica.

Autoritatea pentru Antichitati din Israel a anuntat o descoperire unica, o cladire de patru metri inaltime din secolul al II-lea i.Hr. si care are o suprafata de aproximativ 64 de metri patrati. In aceasta s-au gasit zeci de monede antice, potrivit The Jerusalem Post.

Structura a fost descoperita in zidurile care inconjoara Parcul National din orasul lui David din Ierusalim. Peretii cladirii sunt realizati din blocuri de calcar, cioplite.

„Mai mult de 100 de ani de sapaturi arheologice nu au reusit sa scoata la iveala cladiri din perioda Hasmoneana. Nu am avut dovezi ale unor cladiri ale dinastiei Hasmoneana pana acum”, a spus dr. Doron Ben-Ami, unul dintre directorii care au condus sapaturile.

Aceasta dinastie a provenit din descendentii neamului Macabeilor si a condus regatul Iudeii intre anii 141-37 i.Hr.

Descoperirea celor peste 40 de monede de argint si bronz „indica faptul ca structura a fost construita la inceputul secolului al II-lea i.Hr. si a continuat in perioada Hasmoneana, in care au fost facute modificari semnificative in interiorul ei”, a spus Ben-Ami.

Monedele sunt in prezent la laboratorul Autoritatii pentru Antichitati pentru a fi curatate si identificate.

„Avem un gol de umplut in mai multe perioade din istoria Ierusalimului. Stim din diferite texte ca orasul a inflorit in secolul al II-lea, dar pana acum nu a fost nimic descoperit”, a completat arheologul.

Esti deja fan? Click aici sa nu mai apara mesajul