Publicat: 2 martie 2014

Aeroporturile din Romania au avut un record de pasageri in 2013

Peste 10 milioane si jumatate de pasageri au ajuns anul trecut pe cele mai importante aeroporturi din tara.

Companiile aeriene spun ca am atins acest record pentru ca pretul biletelor s-a redus in ultimii ani, iar oamenii au invatat sa le cumpere din timp.

Aeroportul din Otopeni a fost din 2007 pana astazi principala poarta aeriana din tara. 70% dintre cei care zboara in si din Romania trec pe aici.

In anii de boom economic, in jur de 5 milioane de pasageri tranzitau aeroportul Henri Coanda. Ulterior, din cauza crizei, numarul acesta s-a redus, abia in 2011 aeroportul si-a revenit, iar anul trecut a fost inregistrat un record absolut: peste 7,6 milioane de pasageri.

Iar cel mai mare aeroport a contribuit si la recordul pe tara. In 2013 companiile aeriene care opereaza la noi au transportat 10,5 milioane de pasageri, cam cat jumatate din populatia Romaniei. Explicatia operatorilor? Preturile si infrastructura aeroportuara.

„A devenit accesibil pentru mase. Daca am face referire la 2007, scaderea este in jur de 40%, daca nu chiar mai mult”, a spus Alexandru Dobrescu, directorul unei companii aeriene.

Iata si un exemplu. Cu avionul ajungeti de la Bucuresti la Viena intr-o ora si jumatate, iar o cursa dus intors porneste de la 100 de euro. Daca alegeti trenul platiti pentru o cabina single 190 de euro si asteptati 19 ore. Cu masina dureaza 13 ore, dar va costa 300 de euro.

Dar aeroportul din Otopeni nu este singurul care se lauda cu performante. Aeroportul din Iasi a inregistrat cu peste 30% mai multi pasageri fata de anul trecut.

Cifrele au propulsat Iasiul in primele zece aeroporturi din Europa, dupa crestere.

In 2007, anul intrarii Romaniei in Uniunea Europeana, au fost imbarcati sau debarcati pe principalele aeroporturi din tara 7,6 milioane de calatori. Numarul a crescut constant, dar criza si-a spus cuvantul in 2012.

Esti deja fan? Click aici sa nu mai apara mesajul