Publicat: 27 februarie 2014

Pana in octombrie 2015, toate masinile noi vor suna singure la 112 in caz de accident

s560x316_accident_rutierParlamentul European a votat un proiect de regulament ce vizeaza obligativitatea montarii pe toate autoturismele noi sisteme care alerteaza in mod automat serviciile de siguranta, in caz de accident. Producatorii auto trebuie sa fie pregatiti cu echipamentele pana la finele anului viitor.

Producatorii auto vor trebui sa monteze pe toate modele de masini si camionete noi sisteme care alerteaza automat serviciile de salvare in caz de accident, au votat astazi deputatii din Parlamentul European. Propunerea legislativa stabileste octombrie 2015 ca data finala la care producatorii sa fie pregatiti sa instaleze echipamentele eCall in noile modele de masini si camionete, potrivit romaniatv.net. Cu toate acestea, pentru a raspunde cererii din partea industriei de a avea mai mult timp pentru a dezvolta si a testa sistemul, deputatii au lasat deschisa posibilitatea amanarii acestui termen, informeaza un comunicat al Parlamentului European. Din estimarileĀ  Comisiei, echipamentele pentru apeluri electronice ar putea costa in jur de 100 euro bucata, daca vor fi instalate in toate vehiculele. Serviciul de detectare a masinii accidentate este insa gratuitĀ  pentru utilizatori.

Sistemul eCall instalat in autovehicule utilizeaza tehnologia numarului de urgenta 112 pentru a alerta automat serviciile de salvare in cazul unui accident serios. Sistemul poate indica locatia exacta, contribuind la un ajutor acordat mai rapid, ceea ce poate salva vieti, reduce gravitatea ranilor si micsoreaza costurile ambuteiajelor. In propunerea de regulament exista insa si o prevedere legata de protectia datelor personale, astfel ca vehiculele echipate cu sisteme de apel de urgenta nu vor face subiectul unor urmariri permanente. Atunci cand un accident va activa un apel electronic, datele transmise automat centrelor de urgenta vor cuprinde doar tipul activarii, clasa vehiculului, tipul de carburant, ora accidentului, locatia exacta a vehiculului, directia de deplasare si numarul de centuri de siguranta inchise, se arata in amendamentele Parlamentului.

In 2012, 28 000 de oameni au murit in accidente de masina in UE, iar 1,5 milioane au fost raniti. „Instalarea unui sistem public de apeluri de urgenta in UE reprezinta o realizare foarte importanta pentru siguranta utilizatorilor transportului rutier european. In jur de 2500 de vieti ar putea fi salvate in Europa in fiecare an, iar in zeci de mii de cazuri gravitatea ranilor ar putea fi redusa. Apelurile electronice vor fi gratuite, astfel incat sa poata beneficia de ele orice sofer din Europa, indiferent de masina pe care o conduce”, a spus raportorul Olga Sehnalova (S&D, CZ).

Regulamentul privind apeluri electronice a fost aprobat in prima lectura cu 485 de voturi la 151 si 32 de abtineri. Consiliul poate accepta pozitia Parlamentului sau poate adopta propria sa pozitie, pentru discutii ulterioare cu Parlamentul.

Esti deja fan? Click aici sa nu mai apara mesajul