Publicat: 10 decembrie 2013

Nissan va modifica bateria electricului Leaf pentru a creste durata de viata

NissanNissan a anuntat ca va modifica reteta chimica a bateriei litiu-ion instalata pe modelul Leaf. Nissan spera sa rezolve astfel problemele aparute in zone cu temperaturi ridicate, unde durata de viata a bateriei scade simtitor.

Nissan Leaf este cel mai vandut model electric al prezentului. Asta nu inseamna ca modelul japonez este strain de probleme. Mai multi clienti din Arizona si New Mexico s-au plans ca bateria litiu-ion „imbatraneste” mai repede decat a altor exemplare vandute in zone cu temperaturi nu asa de ridicate.

Dupa ce a investigat situatia, Nissan a descoperit ca temperaturile ridicate si clima arida pot influenta negativ durata de viata a bateriei. In aceasta situatie, cei mai multi proprietari vor primi baterii noi.

Pentru a evita astfel de probleme, Nissan promite ca va schimba compozitia chimica a bateriei cu elemente noi, aflate inca in curs de aprobare de catre conducerea departamentului de dezvoltare.

Billy Hayes, vicepresedintele diviziei de vehicule electrice Nissan, a confirmat eforturile inginerilor japonezi. „Ne straduim sa gasim solutii care sa prelungeasca durata de viata a bateriilor in zone in care caldura este un fenomen constant. Suntem optimisti in ceea ce priveste utilizarea tehnologiei si pe viitoare modele”.

Daca noua solutie chimica va fi aprobata, Nissan va incepe productia bateriilor modificate in prima jumatate a anului viitor, la uzina sa din Smyrna, SUA.

Acelasi Hayes a tinut sa precizeze ca noua reteta pentru bateria litiu-ion nu va extinde si autonomia acesteia, performantele urmand sa ramana aceleasi.

De la debutul sau pe piata, Leaf a suferit doua modificari importante la nivelul bateriei: una a vizat reducerea greutatii si alta a vizat reducerea costurilor de productie. In urmatorii doi ani, pe langa modificarea retetei chimice menite sa prelungeasca durata de viata in zone cu un climat torid, bateria lui Leaf va mai trece prin alte doua operatiuni de imbunatatire.

Esti deja fan? Click aici sa nu mai apara mesajul