Publicat: 2 martie 2014

Zilele Babelor din martie: Cum sa iti alegi ziua care iti spune cum iti va merge tot anul

babe_martie_84075400Perioada 1-9 martie este cunoscuta in popor sub denumirea de „Zilele Babei Dochia” sau „Zilele Babelor”, fiind strans legata de Martisor. In aceasta perioada exista obiceiul ca fiecare om sa isi aleaga o zi, adica o „baba”, care ii va arata cum va fi anul respectiv pentru el, in functie de vreme.

Primele zile din luna martie sunt considerate schimbatoare, unele fiind prea calduroase, iar altele friguroase. Etnografii spun ca traditia „babelor” a aparut din mitul Babei Dochia, unul cel mai importante din cultura romaneasca. Baba Dochia si-ar fi luat numele de la Sfanta Mucenita Evdochia, sarbatorita de biserica pe 1 martie.

In vechiul calendar roman, anul incepea pe 1 martie, iar Baba Dochia apare ca intruchiparea anului vechi, care este pe sfarsite si trebuie sa moara. Moartea Dochiei in ziua de 9 martie se considera hotarul dintre iarna si primavara, potrivit crestinortodox.ro. Astfel, perioada intre 1 si 9 martie reprezinta intervalul de timp in care Dochia isi implineste destinul urcand muntele, impreuna cu turma sa de oi, pentru a „muri spre renastere”. Aspectul instabil al vremii din aceasta perioada este considerat a fi cauzat de caracterul capricios al Babei Dochia, scrie rtv.net.

Potrivit legendelor, Baba Dochia avea o nora pe care o napastuia de cate ori putea. La un moment dat, pe 1 martie, a trimis-o sa spele lana – sa o transforme din neagra in alba. Nora a fost ajutata de un inger, care i-a dat o floare alba si care i-a spus sa spele lana cu ea. Dupa ce Baba Dochia isi vede nora cu o floare in mana, a decis sa plece cu oile la munte, fiind convinsa ca a venit primavara.

Baba Dochia isi pune 9 cojoace de blana si urca cu oile pe munte. Acolo este fie prea cald, fie prea frig, asa ca ea se dezbraca pe rand de cojoace. Cand ramane fara ele, insa, vine gerul si o ingheata. Dumnezeu o transforma atunci in stanca, impreuna cu oile, sa ramana amintire, mai spun traditiile romanesti. Acestea ar fi „Babele” din Muntii Bucegi.

Traditia spune ca in perioada 1-9 martie, fiecare persoana are o „baba”. Data acesteia se calculeaza in functie de ziua nasterii. De exemplu, daca esti nascut in ziua de 18, baba ta va fi 1+8=9, adica 9 martie. Exista si posibilitate alegerii unei „babe”, la intamplare: inainte de perioada 1-9 martie, decizi ce zi din aceasta perioada iti va arata cum iti va merge tot anul. Se spune ca daca afara este frig si intunecat, vei avea un an mai prost, dar daca in ziua aleasa va fi cald si soare, vei avea un an minunat.

Esti deja fan? Click aici sa nu mai apara mesajul