Publicat: 14 martie 2014

Soia amelioreaza simptomele menopauzei si reduce riscul de boli de inima

soia-carnea-vegetala-18331792Ameliorează simptomele menopauzei

Tot izoflavonoidele din soia, care au o structură asemănătoare hormonilor estrogeni, reduc simptomele apărute după instalarea menopauzei. Cum în această etapă a vieţii, femeile au un nivel scăzut de hormoni estrogeni, substanţele din soia compensează lipsa lor.

Consumand soia, femeile aflate la menopauză au mai puţine bufeuri, cauzate de scăderea nivelului de hormoni estrogeni care reglează temperatura corpului, dorm mai bine şi au mai puţine schimbări de dispoziţie, pentru că nu suferă de insomnie.

Reduce riscul bolilor inimii

Proteinele din soia sunt cele care aduc multe beneficii sănătăţii întregului organism, dar şi substanţele numite izoflavonoide. Acestea cresc flexibilitatea vaselor de sange şi ajută la diminuarea cantităţii de colesterol rău din corp, prevenind depunerea lui pe vasele sanguine.

Astfel, soia te ţine departe de un eventual atac de cord, chiar şi de accidente vasculare cerebrale. Cercetările recente au arătat că în ţările în care este consumată soia cu regularitate, rata afecţiunilor cardiovasculare este scăzută.

Intăreşte oasele

Laptele de soia conţine foarte mult calciu, iar izoflavonoidele reduc riscul apariţiei osteoporozei, prin întărirea oaselor. Mai mult, proteinele din soia sunt mult mai bune pentru organism decat cele animale, pentru că ajută la fixarea calciului în oase, pe cand proteinele animale îi permit să fie eliminat cu uşurinţă prin urină.

Imbunătăţeşte digestia

Soia este o sursă excelentă de fibre, iar laptele de soia are mai multe fibre decat laptele de vacă. După cum se ştie, fibrele au un aport important în menţinerea unei bune diete, în îmbunătăţirea tranzitului intestinal, în reducerea riscului de apariţie a constipaţiei şi în prevenirea cancerului de intestin sau a hemoroizilor.

Aşa poţi face lapte de soia!

– Lasă o cană de boabe de soia la înmuiat în apă peste noapte într-un litru de apă;

– Zdrobeşte boabele de soia înmuiate cu ajutorul unui blender;

– Trece amestecul rămas printr-un tifon sau printr-o sită fină şi stoarce bine pulpa rămasă pentru a obţine cat mai mult lapte;

– Pune laptele obţinut la fiert pentru cinci minute într-un vas adanc, pentru că în timpul fierberii poate face multă spumă;

– Cum laptele de soia are un gust amărui, nu uita să adaugi la final vanilie şi zahăr.

Atenţie!

Unii cercetători susţin că soia consumată în cantităţi prea mari, mai ales de copii, poate face rău organismului, de aceea e bine să fie mancată cu măsură. Prea multă soia poate provoca dezechilibre hormonale, poate afecta buna funcţionare a glandei tiroide sau poate duce la apariţia unor probleme de digestie a proteinelor în exces.

Esti deja fan? Click aici sa nu mai apara mesajul