Publicat: 19 februarie 2014

Romanii pot dona sange intr-un spatiu modernizat. Centrul de Transfuzii Sanguine Bucuresti a fost renovat

s560x316_doneaza1Românii pot dona sânge într-un spațiu renovat și modernizat în Centrul de Transfuzii Sanguine București, lucrările fiind finanțate cu o sumă de aproximativ 110.000 de euro. Cel mai mare centru de transfuzii din țară dispune astăzi de un spațiu recompartimentat, renovat și dotat cu aparatură medicală și tehnologie informatică de ultima oră. Renovarea și modernizarea s-au realizat în cadrul proiectului „O șansă pentru viață”.

În acest an au fost finalizate lucrările de modernizare ale etajului I al clădirii, unde se afla zona de consultații de specialitate pre-donare, cabinetele medicale și zona de analiză a sângelui post-donare. Noul spațiu al Centrului de Transfuzii Sanguine asigură acum donatorilor un circuit optimizat, care a redus timpul de pre-donare cu 50%. Potrivit specialiștilor, un donator petrece aproximativ o oră de la momentul înregistrării sale până la momentul în care se recoltează sânge.

„Am decis să continuăm programul ‘O șansă pentru viață’ cu renovarea etajului 1 al Centrului de Transfuzii Sanguine București, instituție vitală pentru salvarea de vieți omenești la nivel național (…)Vodafone s-a implicat în domeniul donării de sânge încă din 2008, când a lansat programul ‘O șansă pentru viață’, care a contribuit până în prezent la salvarea a peste 150.000 de oameni și a îmbunătățit rezervele anuale ale centrelor de transfuzii din țară cu mai mult de 70.000 de litri de sânge”, a spus Florina Tănase, Director Legal & External Affairs, Vodafone România.

Procesul de modernizare a centrului a început în 2012, când s-a finalizat modernizarea parterului clădirii și au fost donate 10 computere pentru crearea unei baze de date centralizate a donatorilor de sânge.
În fiecare lună, în Centrul de Transfuzii Sanguine București donează aproximativ 5.000 de persoane. În România, aproximativ 2% din populație donează sânge. Conform legii în vigoare, în România, donatorii de sânge au dreptul să primească, la cerere, șapte tichete de masă, o zi liberă de la locul de muncă sau o zi scutire de frecvență pentru elevi, studenți și militari, în ziua donării, reducere de 50% la abonamentul pentru transportul în comun timp de o lună, dacă donarea se face la instituția de profil din localitatea de domiciliu sau din cea în care donatorul este angajat, decontarea cheltuielilor de transport pentru cei care au domiciliul sau reședința în altă localitate decât cea în care își are sediul instituția la care se face donarea de sânge. Cei care doresc să doneze sânge trebuie, printre altele, să aibă o greutate de peste 50 de kilograme și să nu fi suferit intevenții stomatologice în ultimele trei luni înaintea donării.

Esti deja fan? Click aici sa nu mai apara mesajul