Publicat: 11 mai 2014

Romania i-a inchis spatiul aerian lui Rogozin: Data viitoare voi zbura cu un bombardier

rogozin_0Avionul cu care se deplaseaza vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, pare a fi blocat in Transnistria, dupa ce Romania i-a inchis spatiul aerian.

Potrivit unei postari pe Twitter, Rogozin a anuntat ca Romania a inchis spatiul aerian pentru avionul sau. Rogozin ameninta ca „data viitoare” va zbura la bordul unui bombardier strategic, ca sa nu mai intampine astfel de probleme.

„La cererea SUA, Romania si-a inchis spatiul aerian pentru avionul meu. Ucraina nu-mi permite din nou sa o traversez. Data viitoare voi veni la bordul unui TU-160”, scrie Rogozin pe Twitter.

Ulterior, Rogozin a adaugat: „Eu plec in pofida acestei interdictii”.

Aparatul de zbor Tupolev Tu-160 este un bombardier strategic supersonic cu aripi cu geometrie variabila proiectat in Uniunea Sovietica, cel mai mare avion de lupta construit vreodata, care poate transporta pana la 12.000 de kilograme de incarcatura, incluzand bombe conventionale si rachete de croaziera.

Ulterior, Rogozin a scris pe contul de Twitter in rusa:
„Asta au trimis romanii:
A0990/14 NOTAMN
Q) LRBB/QAFXX/IV/B/E/000/999 /
A) LRBB B) 1405091748 C) PERM
E) NU ESTE PERMIS SA ZBOARE IN SPATIUL AERIAN ROMAN APARATUL CARE TRANSPORTA LA BORD PERSOANE AFLATE PE LISTA CONSILIULUI UNIUNII EUROPENE, DECIZIA NO. 2014/145/CFSP DIN 17 MARTIE 2014, DECIZIA CONSILIULUI UNIUNII EUROPENE NO. 2014/151/CFSP DIN 21 MARTIE 2014, REGLEMENTAREA CONSILIULUI (UE) NO. 269/2014 DIN 17 MARTIE 2014 SI REGLEMENTAREA CONSILIULUI (UE) NO. 284/2014 DIN 21 MARTIE 2014”.

Cel mai probabil, Dmitri Rogozin, trimis special al presedintelui rus, Vladimir Putin, aflat in Transnistria, incearca sa plece din republica separatista moldoveana, la o zi dupa ce a participat la parada militara organizata aici cu ocazia Zilei Victoriei.
Intreaga sa deplasare a fost cu probleme. Mai intai, Ucraina i-a interzis accesul in spatiul sau aerian.

Avionul cu care calatorea vicepremierul rus Dmitri Rogozin, joi, catre Tiraspol, a fost deviat prin Romania.

Acesta a scris, tot pe Twitter, ca va ajunge la Chisinau prin Bulgaria si Romania, dupa 4-5 ore de zbor, pentru ca Ucraina nu a permis trecerea prin spatiul sau aerian.

Rogozin a scris pe contul sau de Twitter ca Romania si Bulgaria ar fi putut trimite avioane de lupta dupa el, in timp ce calatorea catre Transnistria, prin spatiul aerian bulgar.

Oficialul rus a spus ca a fost informat de pilot ca personalul bulgar de control al traficului aerian a intrebat daca „pasagerul de pe lista neagra” se afla la bord.

„Urmau sa trimita interceptoare”, a scris Rogozin, pe contul sau de Twitter.

Numele vicepremierului figureaza de mai mult timp pe lista oficialilor rusi carora le-a fost interzis sa calatoreasca in Uniunea Europeana.

Esti deja fan? Click aici sa nu mai apara mesajul