Publicat: 19 ianuarie 2014

Primul sat din Catalonia care si-a declarat independenta fata de Madrid

primul-sat-din-catalonia-care-si-a-declarat-independenta-fata-de-madrid-din-culisele-crearii-noilor-state_size9Sant Pere de Torello este un sat de munte din Pirinei, la nord de Barcelona, care a fost “pictat” in rosu, albastru si galben, culorile traditionale ale Cataloniei. Drapelul provinciei flutura aproape la fiecare fereastra, pe fiecare strada a satului, relateaza BBC News.

Steagul provinciei Catalonia flutura si pe acoperisul primariei acestei mici comunitati care numara 2.500 de oameni, al carei primar a fost primul oficial din Catalonia care si-a declarat independenta fata de Spania, alegand sa trimita impozitele si taxele locale pe care le colecteaza la Barcelona, capitala provinciei, si nu la Madrid.

“Este un lucru marunt, dar am incercat ani de zile sa le explicam spaniolilor ca trebuie sa faca ceva, dar nu s-a schimbat nimic. Acum poate guvernul de la Madrid vede ca este reala aceasta dorinta a noastra. Este un lucru marunt, dar un pas urias pentru ideologia noastra si pentru visul nostru”, explica Griselda Castells, consiliera a primarului.

In ultimii ani, sustinerea pentru declararea independentei provinciei Catalonia a crescut semnificativ. De exemplu, o manifestatie pro-independenta care a avut loc in septembrie 2012 a strans mai mult de un milion de participanti, iar majoritatea sondajelor de opinie sunt in favoarea ruperii de Spania.

Presedintele guvernului regional al Cataloniei, Artur Mas, care este principalul sustinator al independentei, a primit sustinerea majoritara a parlamentului pentru organizarea unui referendum care ar trebui sa aiba loc in noiembrie anul acesta. Guvernul de la Madrid, insa, considera actiunea ilegala, in consecinta nu va recunoaste rezultatele plebiscitului.

Situatia din Catalonia este opusa celei din Scotia, unde Partidul National Scotian a obtinut acordul autoritatilor de la Londra pentru organizarea unui referendum pentru independenta, in septembrie. Premierul britanic, David Cameron, a declarat ca va respecta vointa scotienilor, iar daca rezultatul referendumului va fi pentru declararea independentei, el nu se va opune.

“Ii invidiem putin pe scotieni, pentru ca am dori si noi acelasi sprijin din partea institutiilor spaniole. Scopul nostru este sa obtinem si noi un astfel de sprijin, dar diferenta este ca guvernul central de la Madrid spune ca noi nu avem dreptul sa votam”, explica Artur Mas.

Intrebat daca si l-ar dori ca partener de negociere in aceasta problema delicata pe David Cameron, Artur Mas a raspuns, pentru BBC: “Nu neaparat pe David Cameron, ci mentalitatea britanica. Adica daca avem o populatie, fie ca se numeste Scotia sau Catalonia, care vrea sa organizeze un referendum pentru viitorul ei, atunci ar trebui sa functioneze democratia reala, sa ne asezam la masa, sa ajungem la o intelegere si sa lasam oamenii sa voteze. Asta ne invata modelul britanic. Si as dori ca acest lucru sa se intample si in Spania.”

Dar Spania nu este Marea Britanie, iar Catalonia nu este Scotia. Desi au cam aceeasi populatie – 5 milioane, respectiv 7,5 milioane de persoane, contributia la bugetul central este foarte diferita. Scotia contribuie cu aproximativ 8% din taxele Regatului, un procent proportional cu populatia.

Catalonia, in schimb, este cea mai bogata regiune a Spaniei si cea mai dezvoltata din punct de vedere economic, in consecinta contributia provinciei in totalul taxelor colactate de guvernul central este de 25%, bani care sunt impartiti apoi la toata populatia tarii.

Aceasta contributie la PIB-ul Spaniei i-a dat curajul sa-si ceara independenta. Si tot aceasta putere economica pe care o are determina Madridul sa tina cu dintii de aceasta mina de aur.

Esti deja fan? Click aici sa nu mai apara mesajul