Publicat: 8 martie 2014

Primul oras din lume care va interzice vanzarea apei in sticle de plastic

pungi-din-plastic-685x320Dupa ce a interzis pungile de plastic, San Francisco este foarte aproape de implementarea unei decizii istorice: interzicerea comericalizarii in spatiul public a apei in sticle de plastic.

Aceasta masura este menita sa reduca cantitatea de deseuri si a atras, pe de o parte, sustinerea organizatiilor de protectie a mediului, iar pe de alta, nemultumiri din partea companiilor care produc apa imbuteliata.

“Sticlele de plastic presupun niste costuri absolut uriase pentru mediu. E nevoie de circa 1.000 de ani ca o sticla obisnuita de plastic sa se biodegradeze,” a declarat David Chiu, presedintele Consiliului de Administratie al orasului San Francisco, citat de Reuters.

Astfel, dupa aproape un an de negocieri si evaluari ale impactului pe care il va avea aceasta masura, atat asupra infrastructurii de apa potabila a orasului, cat si asupra evenimentelor non-profit care se bazau pe comercializarea apei imbuteliate, San Francisco va deveni primul mare oras american care va interzice vanzarea unor produse considerate banale in cele mai multe parti ale lumii. Consiliul de Administratie a votat unanim pentru aceasta masura, urmand sa interzica vanzarea apei in sticle de plastic in spatiile publice, atat pe strada, cat si in spatiu inchis, pentru ca in viitorul apropiat sa interzica achitionarea acestor produse din bani publici.

David Chiu, care a initiat aceasta masura, spune ca interdictia nu face decat sa continue politica de reciclare a orasului, dupa ce, in 2007, municipalitatea a interzis pungile de plastic si a lansat apoi campanii sustinute pentru reciclarea deseurilor. Potrivit lui Chiu, producerea, vanzarea si transportarea sticlelor de apa de unica folosinta presupune o dependenta prea mare de arderea combustibililor fosili, una dintre principalele cauze ale poluarii globale. Totodata, prin aceasta decizie se urmareste reducerea cantitatii de deseuri din San Francisco, unde zeci de milioane de sticle de unica folosinta ajung anual la gropile de gunoi, la centrele de reciclare, dar si in ocean. Decizia a fost sustinuta masiv de Think Outside the Bottle, o campanie nationala menita sa impuna treptat restrictii privitoare la produsele “neprietenoase cu mediul.”

Urmatorul pas va fi supunerea acestei decizii unui al doilea vot, iar daca va fi semnata de primarul Ed Lee, ea va intra in vigoare incepand cu luna octombrie a acestui an. Pana in 2016, interdictia ar urma sa se aplice aproape tuturor evenimentelor in spatiu deschis, dar si gheretelor si vanzatorilor mobili. Sponsorii evenimentelor non-profit care atrag peste 250.000 de participanti, printre care se numara celebra parada Gay Pride, vor mai putea comercializa apa imbuteliata pana in ianuarie 2018. Totodata, o alta exceptie o vor constitui pentru moment evenimentele sportive din spatiul public si Aeroportul International din San Francisco.

Printre cei care s-au opus acestei masuri se numara companii din industria bauturilor imbuteliate, care spun ca, in urma acestei interdictii, oamenilor le va fi mult mai greu aleaga apa atunci cand li se va face sete la diverse evenimente publice, fiind oarecum fortati sa cumpere bauturi carbogazoase. “Daca oamenii vin la un eveniment si nu vor avea la indemana un recipient refolosibil, vor cauta sa cumpere bauturi imbuteliate,” arata Cristopher Hogan, purtator de cuvant al Asociatiei Apelor Îmbuteliate. David Chiu, pe de alta parte, e de parere ca oamenilor le va fi mult mai usor sa-si reumple sticlele pe care si le pot aduce de acasa cu apa de la robinet. “Acum putina vreme, lumea nu era dependenta de sticlele de plastic. Abia in anii 90, industria apei imbuteliate, ajunsa acum la o cifra de peste 60 de miliarde de dolari, a suferit o crestere masiva, in urma campaniilor de marketing si a distributiei extinse,” arata Chiu, pentru San Francisco Examiner. (sursa: totb.ro)

Esti deja fan? Click aici sa nu mai apara mesajul