Publicat: 22 aprilie 2014

Obiceiuri si traditii: Praznicul Sfantului Mare Mucenic Gheorghe-Purtatorul de biruinta

luptatorul-pentru-adevar-sfantul-gheorghe-18428975Documentele religioase mentioneaza ca Sfantul Mare Mucenic Gheorghe s-a nascut in tinutul Capadochiei, leaganul crestinatatii si a trait in vremea imparatului Diocletian ( in secolul al IV-lea). El facea parte dintr-o familie de crestini instariti, posesorii multor averi in acel tinut.

Tatal Sfantului Gheorghe, un martir al credintei

Din copilarie, Sfantul Gheorghe a ramas orfan de tata, un renumit martir al credintei in Hristos. Dupa acest eveniment trist de familie, mama Sfantului Gheorghe a hotarat sa se mute impreuna cu fiul sau in Palestina.

Numit comandant in armata imparatului Diocletian

Tanarul Gheorghe a urmat o cariera militara in armata romana. Curand, el s-a remarcat prin curaj si vitejie, reusind sa urce treptele ierarhiei in acest domeniu, pana la demnitatea de comandant in armata imparatului Diocletian.

Decretul lui Diocletian impotriva crestinilor

Anul 303 a fost o etapa de rascruce, deoarece imparatul Diocletian a emis un Decret care inasprea represaliile impotriva crestinilor: au fost daramate numeroase lacasuri de cult, au fost supravegheati si pedepsiti participantii la adunarile crestine, cartile sfinte au fost distruse si arse, iar crestinii care nu acceptau sa aduca jertfa zeilor erau ucisi.

Comandantul Gheorghe nu si-a renegat credinta

In ciuada acestor represalii, urmand exemplul tatalui sau, Sfantul Gheorghe a avut curajul sa-si marturiseasca public credinta in Hristos, in fata imparatului Diocletian si din acest motiv el a fost intemnitat si a fost supus unor chinuri ingrozitoare, practicate frecvent in vremea lui Diocletian. Torturile ( tragerea pe roata, intepaturile de sulita, ingroparea in var si multe altele) nu l-au infricosat incat sa renunte la credinta sa in Hristos. Mai mult, se spune ca tanarul comandant a infaptuit o minune, care i-a uimit pe contemporanii sai, in perioada cat a fost intemnitat: el a inviat trupul unui detinut mort din celula sa.

Eroismul credinciosului Gheorghe

Eroismul prea credinciosului Gheorghe a atras ca un magnet personalitatile de seamna ale vremii, printre care un renumit magician al curtii imperiale si chiar pe imparateasa Alexandra, sotia lui Diocletian, care au imbratisat credinta crestina. Manios, pentru ca Sfantul Gheorghe a respins numeroase onoruri oferite de suveran , in schimbul renuntarii la credinta crestina, Diocletian a poruncit uciderea prin decapitare a sotiei sale Alexandra si a comandantului Gheorghe, in ziua de 23 aprilie anul 303.

Prigoana crestinilor a mai durat zece ani

Prigoana impotriva crestinilor a durat vreme de zece ani, pana in februarie 313, cand imparatii romani Licinius si Constantin cel Mare au emis Edictul de la Milan, document care consfintea incetarea persecutiilor religioase impotriva crestinilor, acordand religiei crestine drepturi si libertati de care, pana atunci, se bucurau doar cultele pagane .

Sfantul Gheorghe, venerat in iconografia ortodoxa

Dupa moarte, Sfantul Gheorghe a fost venerat ca un model de demnitate, de credinta si de curaj in lumea crestina. Iconografia pastreaza o imagine reprezentativa a Sfantul Gheorghe in uniforma militara, calare pe un cal alb, strapungand cu sulita un balaur. Icoana, atat de cunoscuta de toti crestinii, face referire la o legenda pioasa in care Sfantul Gheorghe salveaza cetatea Silena din provincia Libiei de un balaur care teroriza intreaga suflare a cetatii.

Iconografia il mai reprezinta pe Sfantul Gheorghe intr-o mantie rosie, culoarea specifica martirilor, dar si ca razboinic, ca tribun militar in vesminte patriciene, purtand o platosa sub mantie, o cruce in mana dreapta si o sabie in mana stanga.

Legenda spune ca langa cetatea Silena a aparut un balaur pe cat de urias, pe atat de feroce. Pentru a imblanzi cumplita reptila, locuitorii cetatii Silena au hotarat s-o hraneasca cu animale din gospodariile lor, iar dupa sacrificarea animalelor din gospodarie, localnicii trebuia sa-si sacrifice si copiii.

Intr-o zi, un demnitar al orasului urma sa-si jerfeasca unica fiica si s-o dea ca hrana reptilei. Atunci, Sfantul Gheorghe, care calatorea pe acele meleaguri, a omorat fiorosul balaur. Legenda spune ca tanara a legat cu o sfoara lesul reptilei si l-a carat in cetate, apoi i-a dat foc. Sfantul Gheoghe n-a acceptat nici o rasplata de la parintii fetei pentru salvarea tinerei. Moartea balaurului pripasit in localitatea Silena reprezinta izbanda binelui asupra raului.

Pelerinaj la mormantul Sfantului Gheorghe

Dupa moarte, Marele Mucenic a continuat sa faca minuni, iar din mormantul sau, care se pastreaza in Biserica Ortodoxa din localitatea Lodd, la S-V de Tel-Aviv, in Israel, izvoraste mir. Aici, pelerinii din lumea intreaga vin la mormantul Purtatorului de Biruinta rugandu-l sa-i ocroteasca de orice rau, scrie click.ro.

„In Romania, Marele Mucenic Gheorghe, purtatorul de Biruinta, este invocat in numeroase lacasuri crestine, binecuvantate cu hramul Sfantul Gheorghe. Evlavia romanilor pentru unul dintre cei mai iubiti sfinti de pe mapamond se reflecta si in faptul ca multi dintre ei poarta slavitul lui nume. Cel dintai folos sufletesc pentru noi este intarirea credintei, desprinsa din privelistea eroismului Sfantului Gheoghe. El a dat dovada de o puternica staruinta in a-l marturisi pe Hristos, in fata paganilor, pana la suprema jertfa a muceniciei. Dar roada cea mai scumpa, castigata din pilda Marelui Marturisitor Gheorghe, este intarirea noastra in rabdarea si hotararea de a-l urma pe Hristos”, precizeaza parintele Valentin Fotescu, Doctor in Teologie, preot la Biserica Sfanta Vineri Noua din Capitala.

Sfantul Gheorghe este ocrotitorul Armatei Romane

De asemenea, Marele Mucenic Gheorghe a fost patronul spiritual al domnitorului Stefan cel Mare, iar imaginea sfantului, care a ucis balaurul, era pictata pe steagul Moldovei Medievale. Renumitul steag a fost daruit Manastirii Zografu de la Muntele Athos, ctitorie a domnitorului moldovean.

Marele Mucenic este patronul spiritual al multor tari : Anglia, Serbia, Georgia, Germania, Lituania, Portugalia si Grecia. Totodata, Sfantul Gheorghe este ocrotitorul mai multor orase cu nume celebre: Venetia, Geneva, Moscova, Rio de Janeiro, Londra si Amsterdam.

In Lituania, Sf. Gheorghe este venerat ca un protector al animalelor, pe cand in unele zone din Spania, ziua de praznuire a sfantului este celebrata cu mese imbelsugate si cu multe daruri oferite sarbatoritilor.

In traditia populara, Sfantul Gheorghe este patronul macelarilor, agricultorilor, calaretilor, fermierilor si al bolnavilor de lepra.

Ritualuri cu liliac, cu salcie si leustean

Potrivit traditiei, in ziua praznicului, dupa slujba, in biserici, credinciosii primesc flori de liliac, iar in unele zone din sudul tarii ei primesc crengute de leustean, plante care au efecte benefice asupra sanatatii oamenilor si animalelor, ocrotindu-i, in acelasi timp, de situatii neprevazute.

In ziua praznicului, cand se serbeaza Mosii de Sfantul Gheorghe, este bine ca usile si ferestrele casei sa fie impodobite cu ramuri de salcie. De asemenea, portile fiecarei gospodarii trebuie impodobite cu ramuri inmugurite de salcie; traditia spune ca planta are in aceasta zi puteri magice si-i apara pe gospodari de boli si de paguba.

In ziua praznicului, oamenii se cantaresc; practicand acest ritual, ei cred ca vor fi sprinteni pana la anul, cand datina se innoieste tot in ziua de Sfantul Gheorghe.

Ritual care indeparteaza spiritele rele

In mediul rural, gospodarii dau foc gunoaielor si vechiturilor, iar cenusa ramasa, dupa ce totul a ars, se amesteca foarte bine cu untura, cu care se ung usile grajdurilor; acest ritual este practicat pentru a indeparta spiritele rele, care vin in aceasta noapte si intra in adapostul animalelor sa fure sporul casei: laptele si ouale.

Obiceiul „urzicatului”

In Bucovina se practica obiceiul „urzicatului”. In zorii zilei, tinerii isi ating mainile si picioarele cu urzici. Traditia spune ca ritualul, pastrat din mosi-stramosi, ii ajuta pe tineri sa fie mai vigurosi si mai sprinteni.

Busuiocul semanat in ziua praznicului aduce noroc

Fetele, care vor sa fie iubite si sa se casatoreasca cu sufletul pereche, trebuie sa semene in acesta zi busuioc. Cand busuiocul a inflorit, ele il poarta in par sau il usuca si-l poarta in poseta, daruid o crenguta si persoanei iubite.

Impotriva energiilor negative

Pentru a invinge energiile negative, in zorii zilei, gospodarii trebuie sa ia apa din fantana casei, sa-si spele fata si mainile cu apa neinceputa si apoi cu agheasma. Daca nu este fantana in gospodarie, exista o alternativa : in locul apei din fantana, gospodarii trebuie sa-si spele fata cu apa plata sau de izvor, dintr-o sticla pe care s-o deschida in zorii zilei.

Sarbatoarea Sfantului Gheorghe, cunoscuta in termeni populari de Sangiorz, este celebrata timp de trei zile, asemena marilor praznice

Incepe vara pastorala

Praznicul Sfantului Gheorghe este asociat cu inceputul verii pastorale, asa cum Sfantul Dumitru anunta incheierea acestui sezon. Tot traditia populara spune ca exista o intelegere cosmica intre San-George si Sanmedru: cand canta broastele pentru prima data in an, San-George ia cheile de la Sanmedru pentru a „deschide” drumul vegetatiei la viata.

Ajunul sarbatorii, 22 aprilie, este cunoscut sub numele de Sangiorzul vacilor sau Alesul si este sarbatoarea ciobanilor. Obiceiul marcheaza inceputul anului pastoral cand, potrivit traditiei, se aleg ciobanii, miei si locul viitoarei stane; tot atunci se pregatesc oile pentru muls si se prepara primul cas.

Tot in ajunul zilei de Sfantul Gheorghe, spiritele malefice si strigoii umbla noaptea prin gospodarii pentru a fura mana laptelui de la vaci. Prin traditie, spiritele rele pot fi alungate cu ajutorul unor plante, precum : usturoiul, rugul de macese, pelinul, rostopasca sau leusteanul.

In ziua de Sf. Gheorghe, pe 23 aprilie, prin implinirea ritualurilor mostenite din mosi-stramosi, gospodarii vor sa invinga puterea strigoilor : ei aprind focuri rituale, canta din bucium, produc zgomote si fac pomeni de imblanzire a mortilor deveniti strigoi.

De Sfantul Gheorghe se impodobesc casele cu plante care simbolizeaza renasterea naturii.

Pentru a goni strigoii se ung cu usturoi usile, ferestrele si pragul casei, pe unde ar putea patrunde strigoii. In finalul ritualului, se face semnul crucii in aceste puncte cardinale ale casei. In acelasi timp, oamenii trebuie sa consume usturoi si sa se unga cu miraculosul protector pe corp, pe frunte, pe spate, pe piept si la incheieturi, pentru a scapa de furia acestor spirite.

Esti deja fan? Click aici sa nu mai apara mesajul