Publicat: 9 ianuarie 2014

Grecia vrea sa iasa pe piata obligatiunilor in acest an, pentru a evita un nou bailout

criza-din-zona-euro-aproape-de-final-grecia-vrea-sa-iasa-pe-piata-obligatiunilor-in-acest-an-pentru-a_size9Ministrul elen al Finantelor, Iannis Stournaras, a afirmat ca guvernul va reveni pe pietele financiare in acest an pentru a acoperi o parte din necesarul de finantare, evitand astfel cel de-al treilea pachet de bailout.

Astfel, Atena spera sa emita obligatiuni undeva in cea de-a doua jumatate a anului, dupa patru ani in care necesarul de finantare a fost acoperit de transele de la UE si FMI.

Pietele financiare europene continua trendul ascendent din 2013 pe un val de incredere, cresterea in valoare a actiunilor, obligatiunilor si a monedei euro facilitand revenirea pe piete a statelor din zona euro care au fost nevoite sa apeleze la pachete de bailout, transmite Bloomberg, preluat de Mediafax.

Irlanda a plasat miercuri obligatiuni de 3,75 miliarde de euro intr-o emisiune suprasubscrisa de peste trei ori, dupa ce a incheiat un program de trei ani convenit cu UE, FMI si BCE. Portugalia, un alt „client” al FMI, vrea sa atraga joi finantare de peste 2 miliarde euro din obligatiuni, operatiunea fiind suprasubscrisa de doua ori inainte de inchiderea ofertelor.

Bancile din Spania si alte state de la „periferia” zonei euro se imprumuta la costuri minime record, iar principalii indici ai burselor vest-europene au inchis joi la cel mai ridicat nivel din mai 2008, in timp ce moneda euro este aproape de maximul ultimilor patru ani fata de dolar.

Revenirea Greciei pe piete ar avea semnificatie simbolica, dupa patru ani de criza care a rasturnat guverne, a impins Europa in recesiune, cu somaj de peste 12%, si a generat discutii despre destramarea zonei euro.

Presedintele BCE, Mario Draghi, a promis in toamna anului 2012 ca va face orice este necesar pentru a asigura supravietuirea monedei euro, punand capat astfel speculatiilor despre ruperea blocului monetar sau a Uniunii Europene.

La finele anului 2011, costurile de finantare ale statelor de la periferia zonei euro se apropiau de 10%. Criza a avut repercusiuni la nivel global: la New York, fondul de investitii MF Global Holdings s-a prabusit dupa aparitia unor informatii privind expunerea uriasa pe datoriile tarilor din zona euro.

Randamentul mediu al obligatiunilor cu maturitatea la 10 ani emise de guvernul irlandez a atins marti pe piata secundara nivelul de 3,25%, cel mai redus din ultimii opt ani. Diferenta dintre costul de finantare al Irlandei si cel al Germaniei a coborat astfel la 1,35 puncte procentuale, fata de peste 11,5 puncte la jumatatea lui 2011. In cazul Portugaliei, randamentul de referinta la 5 ani a scazut joi la 3,91%, cel mai redus nivel din 2010.

In pofida aparentei reveniri a pietelor financiare, economia europeana nu a depasit inca momentul de criza. Economistii anticipeaza ca Produsul Intern Brut al zonei euro va creste in acest an cu numai 1%, fata de o rata de expansiune de 2,6% anticipata pentru Statele Unite.

Totodata, somajul se mentine la aproximativ 12%, fata de putin peste 7% in 2008. Moneda euro se tranzactioneaza joi la 1,3603 dolari, dupa ce a atins pe 27 decembrie cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani, de 1,3983 dolari.

Esti deja fan? Click aici sa nu mai apara mesajul