Publicat: 11 martie 2014

Cum iti afecteaza organismul trecerea la ora de vara

ora_de_vara_68249900In curand, vom avea parte de o ora in plus de lumina pe zi, dar vom pierde o ora de somn. Trecerea la ora de vara poate sa aiba efecte negative asupra organismului.

Sa pierzi o ora de somn o noapte, odata cu trecerea la ora de vara, nu are un impact major asupra santatatii, dar o sa tulbure dimensiunea temporala a propriului corp, motiv pentru care esti expus unor schimbari care tin atat de tensiunea arteriala, cat si de apetit. Iata ce se intampla cu corpul tau atunci cand are loc trecerea la ora de vara.

S-ar putea sa mananci mai mult

O ora de somn pierduta este suficienta pentru a genera un dezachilibru hormonal, mai ales in ceea ce priveste secretia hormonului grelina, care regleaza apetitul. Un nivel ridicat de grelina poate sa-ti creasca pofta de mancare, motiv pentru care s-ar putea sa mananci mai mult in zilele urmatoare trecerii la ora de vara, care are loc in noaptea de sambata spre duminica, 29 spre 30 martie, cand ora 03.00 devine ora 04.00.

Risc de cresterea a tensiunii arteriale

Riscul de a suferi un atac de cord dupa trecerea la ora de vara creste cu 10%. Cand dormi mai putine ore pe noapte, sistemul nervos simpatic este suprasolicitat, generand mai mult stres in organism, motiv pentru care tensiunea arteriala poate creste, iar odata cu ea si riscul de infarct.

Oboseala apare mai repede

Chiar daca va fi doar ora 21.00, vei resimti starea de oboseala specifica orei 22.00. Ca sa nu te cuprinda mai repede oboseala, ar trebui sa te culci cu cel putin o ora mai devreme sambata seara, potrivit lyla.ro.

Dificultati de concentrare dimineata

Chiar daca este doar o ora pierduta, dimensiunea temporala va fi alterala, motiv pentru care multe persoane intampina dificultati de concentrare in dimineata zilei de dupa trecerea la ora de vara. Ritmul cicardian va fi usor tulburat din cauza pierderii orei de somn. Asadar, este indicat ca in acea dimineata sa nu te angajezi in activitati care te solicita mintal prea mult si sa te relaxezi.

Mai multa buna dispozitie

In ciuda oboselii si a poftei de mancare, trecerea la ora de vara favorizeaza o stare de spirit mai buna, datorita faptului ca prindem mai multa lumina naturala, expunerea la aceasta ajutand la cresterea secretiei serotoninei, hormon responsabil cu starea de spirit.

Esti deja fan? Click aici sa nu mai apara mesajul