Publicat: 28 ianuarie 2014

Ciclonul care a adus iarna peste Romania a lovit si economia

restrictii-rutiere-in-prahova-peste-50-de-tir-uri-oprite-pe-dn-1b-129799Efectul ciclonului care a adus iarna peste Romania il resimt transportatorii, care sufera pierderi uriase, din cauza blocajelor de pe drumuri sau cai ferate. In aceasta situatie, doar 60% dintre marfurile comandate au ajuns in magazine, asa ca in curand exista riscul sa nu mai gasim legume, fructe si lapte. Majoritatea comerciantilor au incercat astazi sa-si refaca stocurile pentru a fi pregatiti de al doilea val de viscol care incepe maine.

Marti a fost zi de aprovizionare. Comerciantii au incercat pe cat posibil sa isi refaca stocurile. Manuel Lupu, primarul comunei Fundeni: „Am desfundat si drumul national ca sa intre masinile cu paine”.

Dar nu este vorba doar de paine.

Delia Nica, vicepresedintele Asociatiei Marilor Retele Comerciale:  „Legumele, fructele, carnea si laptele, acolo unde aprovizionarile se fac zilnic.Functionam la 60% din capacitatea de aprovizionare si din necesarul de care avem nevoie zilnic. Avem centrele de logistica in Bucuresti si in zona Bucurestiului. Si nici furnizorii nu au avut cum sa ajunga la noi si nici noi nu am avut cum sa trimitem marfa in teritoriu”.
Absolut toate marfurile, inclusiv cele nealimentare, au ajuns tarziu la destinatie ori sunt inca pe drum. Lucrurile au stat la fel de prost si pe calea ferata. In momentul in care zapada a atins 20 de centimetri, trenurile de calatori au prioritate, asa ca cele de marfa stau oprite in gari.
Potrivit transportatorilor, in cazul in care jumatate dintre masinile lor raman in nameti, pierderile ajung la 10 milioane de euro pe zi.

Esti deja fan? Click aici sa nu mai apara mesajul