Publicat: 4 martie 2014

Ce este karma si cum functioneaza

421143_258488507569676_191752544243273_563615_1606172138_nPlecand de la proverbul „ce tie nu-ti place altuia nu-i face”, karma ne invata ca in viata primim totul… „dupa fapta si rasplata”.

Karma este un dintre doctrinele fundamentale ale filozofiei budiste, care ne poate oferi o explicatie la intrebarea de ce ni se intampla anumite lucruri.

Atunci cand nu mai gasim raspunsuri satisfacatoare la intrebarile existentiale in locurile in care le cautam in mod normal, mergem sa cautam raspunsuri si in alta parte. Religia budista este locul in care poti gasi raspunsul multor dintre dilemele spirituale cu care ne confruntam in viata de zi cu zi, iar karma pare a explica intr-un mod foarte simplu si corect parcursul vietii fiecaruia.

Daca de obicei facem haz de necaz atunci cand ni se intampla ceva rau afirmand ca asa a fost sa fie, ca noi nu am fi putut face nimic diferit ca sa influentam cursul lucrurilor, karma vine sa ne contrazica.

Traducerea din sanscrita a termenului karma este actiune, dar include nu doar fapta fizica ci si vorba si gandul. Asadar nu esti „in siguranta” sa gandesti lucruri rele despre cineva pentru ca aceste ganduri rele se vor intoarce impotriva ta la un moment dat. La el si faptele.

Daca traducem Karma prin actiune, Vipaka inseamna reactie (sau efect), la fel ca in legea lui Newton: cand un corp actioneaza asupra altui corp cu o forta (numita forta de actiune), cel de-al doilea corp actioneaza si el asupra primului cu o forta (numita forta de reactiune) de aceeasi marime si de aceeasi directie, dar de sens contrar.. Cu alte cuvinte, daca faci o fapta buna acum, in viitor aceasta se va intoarce la tine sub o alta forma. Si inversul este valabil: daca faci o fapta rea, aceasta se va contoriza si se va intoarce impotriva ta exact cand… ti-o fi lumea mai draga.

Filozofia budista se bazeaza si pe principul reincarnarii, care sustine ca persoanele cu o karma buna vor avea parte de recompense in viata urmatoare, pe cand cei cu o karma negativa se vor reincarna sub o forma de existenta inferioara. In prezent suntem ceea ce suntem datorita faptelor noastre din trecut si vom fi ceea ce vom fi datorita faptelor noastre din prezent.

Faptele rele vin din ignoranta (nestiinta) si pofte pe cand faptele bune vin din cunoastere, generozitate si nevoia de a face bine. Pe viitor vom da socoteala fara exceptie pentru intentiile faptelor noastre, asadar trebuie sa ne „cultivam” bunele obiceiuri si sa fim intotdeauna constienti de rezultatele faptelor noastre. Candva o sa vina vremea sa culegem roadele semintelor pe care le-am plantat.

Cu toate astea, in fiecare secunda putem reechilibra balanta in favoarea noastra, atata timp cat gandim si facem fapte bune. Astfel ne putem explica si inegalitatile care caracterizeaza oamenii: de ce unii se nasc mai inteligenti, alti mai putin, unii mai bogati altii mai saraci, mai frumosi ori cu defecte fizice vizibile, etc. Daca vrem ca urmatoarea noastra existenta sa fie una mai frumoasa, mai simpla cu mai multe recompense nu trebuie sa pierdem din vedere ca suntem arhitectii destinului nostru si ca vom da socoteala pentru orice fapta si gand.

Esti deja fan? Click aici sa nu mai apara mesajul