Publicat: 17 decembrie 2013

Autostopul, interzis prin lege. Vezi ce amenzi risti daca iei calatori la ocazie

autostopTransportul rutier de persoane prin utilizarea autoturismului personal sau, altfel spus, “autostopul”, va fi interzis prin lege, potrivit unei ordonante de urgenta a Guvernului.

“Autostopul” sau “Ia-ma nene”, o metoda de transport des practicata in Romania, va fi interzisa prin lege, fiind considerata, potrivit unui proiect de OUG, o “practica ilicita care determina efecte negative majore asupra activitatii economice a intreprinderilor autorizate, cat si asupra sigurantei circulatiei rutiere”.

Potrivit Proiectului de Ordonanta de urgenta pentru completarea Legii nr.38/2003 privind transportul in regim de taxi si in regim de inchiriere aflat in dezbatere publica pe site-ul Ministerul Transportului, transportul rutier de persoane prin utilizarea autoturismelor “afecteaza profund activitatea intreprinderilor autorizate si mediul concurential, avand un impact negativ inclusiv asupra bugetului de stat prin diminuarea veniturilor incasate ca urmare a neplatii taxelor si impozitelor aferente activitatilor de transport rutier de persoane neautorizate desfasurate de catre persoane fizice si juridice”.

Prin urmare, persoanele fizice sau cele juridice nu vor mai putea realiza transport public de persoane cu un autoturism daca nu respecta prevederilor Legii nr.38/2003 privind transportul in regim de taxi si in regim de inchiriere.

In prezent, in legislatia romaneasca nu prevede dispozitii pentru sanctionarea respectivelor fapte care sa descurajeze aceste practici ilicite in activitatile de transport rutier de persoane.

Initiatorii proiectului considera ca situatia actuala reclama o interventie imediata pentru:

– intarirea si perfectionarea instrumentelor legale de combatere a activitatilor de transport rutier de persoane neautorizate, inclusiv prin stabilirea unei sanctiuni contraventionale avand un puternic caracter disuasiv, de natura a face interventia organelor abilitate mai eficienta;

– eliminarea acelor practici in transportul rutier de persoane prin utilizarea autoturismelor, care afecteaza siguranta circulatiei rutiere;

– garantarea unui mediu concurential corect pe piata transportului rutier de persoane.

Ce amenzi risti daca iei calatori la ocazie

Potrivit proiectului de OUG pentru modificarea articolului 55 din Legea 38/ 2013, constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 5.000 lei “efectuarea de transport public de persoane cu autoturism de catre persoanele fizice sau juridice fara respectarea prevederilor art. 7 (din Legea 38/2013). Articolul 7 din aceeasi lege spune ca “Transportul in regim de taxi sau transportul in regim de inchiriere se poate executa numai de transportatori autorizati”.

Esti deja fan? Click aici sa nu mai apara mesajul