Publicat: 13 martie 2014

Ar putea fi cea mai eficienta metoda pentru a renunta la fumat

652x450_101855-alegerea-zilei-potrivite-pentru-a-renunta-la-fumatMituirea persoanelor care fumeaza cu bani si bilete de loterie ar putea deveni o noua metoda eficienta pentru a renunta la acest viciu, potrivit unei analize controversate, finantata de Sistemul national de sanatate (National Health Service( NHS) din Marea Britanie, relateaza gandul.info, care citeaza dailymail.co.uk.

O analiza realizata pe 16 experimente, in care fumatorii primeau bani, vouchere, bilete de loterie si alte stimulente financiare pentru a renunta la fumat, a dezvaluit faptul ca metoda recompensei poate fi eficienta.

Se crede ca fumatorii, desi cunosc beneficiile pe care renuntarea la fumat le are asupra starii de sanatate, le considera a fi mult prea indepartate in timp pentru a conta hotarator.

In schimb, ideea unei recompense financiare imediate, chiar de o valoare mica, li se pare foarte atragatoare.

Studiul finantat de NHS a descoperit, totodata, faptul ca stimulentele financiare ii incurajeaza pe oameni sa faca mai mult sport, sa se vaccineze si sa isi faca analizele medicale mai des.

Uneori, chiar si o recompensa de 3 lire sterline (3,59 euro) a influentat semnificativ rezultatele.

Organizatorii studiului NHS au oferit stimulente financiare fumatorilor, persoanelor obeze si femeilor care alapteaza, insa aceasta autoritate britanica a fost aspru criticata si a fost acuzata ca a folosit banii contribuabililor pe post de „mita”.

Intr-unul dintre experimentele cel mai aspru criticate, tinerele mame din South Yorkshire si Derbyshire au primit cupoane de reduceri la magazinele din lanturile Poundland, Asda, Tesco si John Lewis, ca recompensa daca renunta sa isi hraneasca bebelusii cu lapte praf.

Cercetatorii de la Universitatea Newcastle au analizat rezultatele furnizate de 16 experimente in cadrul carora NHS a oferit stimulente financiare pentru a-i incuraja pe oameni sa renunte la fumat, sa faca mai mult sport, sa se vaccineze si sa se testeze impotriva cancerului mamar si a celui cervical.

Fumatorii care au luat parte la aceste studii au fost de doua ori mai dispusi sa renunte la fumat pentru sase luni, in comparatie cu fumatorii care au primit doar o serie de sfaturi care sa ii consilieze pentru a renunta la acest viciu.

Dupa cumularea tuturor rezultatelor, cercetatorii au constatat ca stimulentele financiare au crescut cu pana la 62% sansele ca o persoana sa isi schimbe obiceiurile si stilul de viata.

In mod curios, stimulentele financiare mari nu au parut sa aduca beneficii mai mari decat stimulentele financiare mici.

Pedepsele financiare, aplicate atunci cand voluntarii pierdeau anumite sume daca nu operau schimbari in stilul de viata, au fost si ele eficiente, informeaza publicatia PLOS ONE.

Efectele benefice au inceput insa sa se atenueze dupa ce stimulentele financiare nu au mai fost platite.

Esti deja fan? Click aici sa nu mai apara mesajul