Publicat: 11 decembrie 2013

Minune sau blestem? Trupul parintelui Gheorghe Calciu arata exact ca in ziua in care a fost inmormantat

Gheorghe CalciuLa 7 ani de la moartea parintelui Gheorghe Calciu – Dumitreasa, autoritatile lacasului unde este ingropat, Manastirea Petru Voda din Neamt, sunt confruntati cu o situatie delicata.

La cerea unui preot, care ar fi avut o viziune, trupul parintelui Gheorghe Calciu – Dumitreasa a fost dezgropat dupa sapte ani de la moartea lui, iar surpriza a fost uriasa. Acesta arata exact ca in ziua in care a fost inmormantat.

Problema a aparut imediat, pentru ca mai marii Manastirii Petru Voda din Neamt nu stiu ce hotarare sa ia in acest caz, ori sa fie ingrogat, ceea ce ar insemna un sacrilegiu daca parintele ar fi considerat sfant sau sa porneasca procedurile pentru expunerea corpului mumificat.
A prevazut ca va fi dezgropat

Numai ca, oricat de complicata ar fi situatia, ea isi afla dezlegare in chiar testamentul  parintelui Gheorghe Calciu РDumitreasa. Prevazand parca acest episod, el a indicat clar pasii ce trebuie urmati intr-un testament.

„Diavolul s-ar putea folosi de aceasta mitologie populara spre a impiedica putrezirea trupului meu si atunci ar putea fi ratacirea din urma mai mare ca cea dintai.

Daca peste ani, din anumite nevoi de constructie sau din alte cauze, trupul meu va fi dezgropat si, spre uimirea multora, va fi neputrezit, preotii sa citeasca peste el rugaciuni de desfacere a blestemului, ca trupul sa se risipeasca in cele din care a fost alcatuit, ca nu de la Dumnezeu se va fi facut minunea aceasta, ci din inselarea celui rau. Sa fie legati preotii care m-au vazut sa nu vorbeasca niciodata despre aceasta minune falsa si trupul pus intr-o alta groapa spre a fi uitat pentru totdeauna. Prea Cuvioase Parinte Staret, pentru viata mea ati fost o mare binecuvantare, si obstea, si manastirea. Pentru toate dau slava lui Dumnezeu si-L rog sa ma ierte pe mine pacatosul ca mi-a dat dulceti duhovnicesti pentru care eu n-am miscat un deget si oameni pe care nu i-am meritat. Va sarut dreapta cu smerenie si lacrimi de pocainta”, scria, in 2006, de pe patul de spital, Gheorghe Calciu – Dumitreasa, potrivit site-ului roncea.ro

Cine a fost Gheorghe Calciu – Dumitreasa?

Pr. Gheorghe Calciu – Dumitreasa (n. 1927), fost detinut politic intre anii 1948 – 1964 si intre 1979 si 1984, a absolvit Facultatea de Filologie si Facultatea de Teologie Ortodoxa, dupa ce a fost eliberat.

A fost profesor la Seminarul Ortodox din Bucuresti in anii ’70 si slujitor al Bisericii seminarului. In Postul Mare al anului 1979 a rostit sapte predici, numite „Cuvinte catre tineri”, prin care a criticat regimul comunist si in special daramarea bisericilor din Bucuresti. A fost din nou arestat si inchis.

Eliberat din inchisoare la presiunile internationale, determinate in principal de Comitetul pentru Apararea Parintelui Calciu, prezidat de Mircea Eliade, si de Comitetul Intelectuali pentru Europa Libea, prezidat de Eugen Ionescu, dar si de interventiile unor lideri importanti ai lumii, precum Margaret Thacher, Ronald Reagan sau Papa Ioan Paul al II-lea, in 1984 a fost silit sa emigreze in SUA, care ii acordase cetatenia de onoare.

A murit in 21 noiembrie 2006, la Washington si, potrivit dorintei sale, a fost inmormantat in tara, in cimitirul Manastirii Petru Voda.